Facturarea electronică devină obligatorie de la 1 iulie în România pentru anumite tranzacţii, respectiv vânzarea de produse şi prestarea de servicii în cadrul achiziţiilor publice şi vânzarea între firme de produse riscante din punct de vedere fiscal.
Având în vedere complexitatea sistemului de facturare electronică şi experienţa altor ţări care l-au adoptat, pentru o implementare eficientă este nevoie de o soluţie IT performantă, dar şi de timp pentru comunicare şi cooperare între autorităţi şi mediul de afaceri pentru corectarea problemelor apărute înainte de data de 1 iulie, aşa cum s-a întâmplat în ţările UE care au facturarea electronică, precum Italia şi Polonia.
Italia a început introducerea facturii electronice din 2014 şi ea a devenit obligatorie la 1 ianuarie 2019. Autorităţile poloneze au debutat cu facturarea electronică în 2018, iar din 2020 sistemul a devenit obligatoriu pentru toate instituţiile şi pentru companiile private care desfăşoară afaceri B2G. Guvernul de la Varşovia a ales doi furnizori oficiali pentru acest serviciu, unul dintre ei fiind compania Infinite.
“Principalele beneficii ale proiectului implementat în Polonia au fost reducerea timpului de înregistrare a facturilor – time saving, reducerea costurilor – saving money, reducerea blocajelor financiare, mai puţine facturi incorecte sau false, mai puţină hârtie consumată – go green şi arhivare convenabilă – eArchive, dar şi trasabilitate a tranzacţiilor”, precizează Adina Andrei, Country Manager pentru România al Infinite.